Slurvete journalistikk går på helsen løs

At mediene i stor grad er med på å skape usikkerhet rundt kropp og helse er det liten tvil om. De største nettavisene har ofte artikler som omhandler både trening, kosthold og helse. Vi får beskjed om hva vi skal spise og hvordan vi skal trene. Men kan vi stole på dette?

Det skjer mye innen forskning, både innen helse og kosthold. Hvor mye kunstig søtning kan inntas før det kan være skadelig for kroppen. Hvilke matvarer kan virke forebyggende for sykdommer?

Når det gjelder forskning kan ingenting bevises, kun motbevises. Jo flere ganger et forsøk ikke blir motbevist, jo mer sannsynlig er det at påstanden det forskes på faktisk stemmer.

Nettavisene lever av klikk, likes og deling. Deres jobb er å trigge lesernes nysgjerrighet noe de veldig ofte klarer. Nysgjerrigheten min tar ofte overhånd når jeg scroller nedover nettsider, men blir like ofte skuffa etter å ha lest artikkelen.

Hvor ofte vedlegges kilder til forskning i nyhetsartikler? Heller sjeldent. Altså vi vet ikke hvor de har fått informasjonen fra, heller ikke hvor stor sannsynligheten er for at påstanden de kommer med stemmer.

En viktig del av jobben som journalist er å samle sammen informasjon. Man skal dokumentere nyheter og hendelser, men like viktig er kvalitetssikring av kilder.


Skjermdump1
Skjermdump fra vg.no

De siste dagene har man lest om journalisten John Bohannon som har lurt en rekke internasjonale medier til å tro at sjokolade kan føre til vekttap. Bakgrunnen for de mange overskriftene var en studie utført av “The Institute of Diet and Health”, et institutt som ikke engang eksisterer.

Håper denne nyheten når frem til mange, og spesielt dem som stoler blindt på det som står skrevet på internett. All verdens kunnskap er bare et klikk unna. Google kan være kjempenyttig når en trenger informasjon til historieprøven, eller en kjapp oppskrift på rundstykker. Det som kan være farlig er når en lar være å gå til legen, for svaret, det har du jo allerede funnet på nettet.

Internett er stort. Du får inn hele verden gjennom den lille maskinen du sitter med på fanget. Du kan spare både tid og penger ved bruk av denne. Men for all del, ikke la den erstatte leger, helsepersonell og apotek.

Svare på dette?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s