Hva er egentlig gluten? Er det noe en bør unngå til enhver pris?

Hva er egentlig gluten?
Gluten er et protein som finnes i flere kornsorter. Gluten finnes i blant annet hvete, rug, bygg og spelt. Når det gjelder havre finnes ikke gluten naturlig her, men havregryn kan bli forurenset av andre glutenholdige kornsorter.

Ikke alle mennesker tåler gluten.

Cøliaki er en kronisk sykdom som gjør at tarmtottene i tynntarmen ødelegges på grunn av betennelse. Betennelsen skyldes en allergisk reaksjon der kroppen oppfatter glutenproteinet som et fremmedlegeme. Det er kroppens eget immunforsvar som går til angrep på tynntarmen. Tarmtottene i tynntarmen er viktige for opptak av næringsstoffer. Når opptaket av næringsstoffer forstyrres kan det føre til mage- og tarmproblemer, samt vekttap.

Dessverre er det mange som unngår gluten uten å ha noen diagnose. Jeg leser stadig om mennesker som blir bedre i magen av å kutte ut mel og anbefaler det til alle andre som sliter. Jeg sier ikke at det ikke hjelper for noen, for det gjør det helt klart. Men man skal være forsiktig med å kutte ut matvarer i kostholdet uten grunn.

Kornprodukter er en viktig kilde til både karbohydrater og kostfiber, samt flere vitaminer og mineraler.

IMG_8845

Dersom du ikke lider av cøliaki eller hveteintoleranse er det verken farlig eller usunt å spise gluten og brødmat. Det er pålegget og hvor grovt brødet er som sier noe om måltidet er sunt eller usunt. Bruk brødskalaen aktivt, og velg brød der minst 3/4 av brødskalaen er dekket.

IMG_8844

Når det gjelder pålegg bør du se etter nøkkelhullsmerket. Varer merket med nøkkelhull har et lavere innhold av salt, sukker og fett og, et høyere innhold av fiber enn andre matvarer av samme type. Bruk også grønnsaker eller frukt til måltidet. Det ser friskere og mer innbydende ut, i tillegg får du et høyere inntak av vitaminer, mineraler og fiber.

Har du mistanke om at du lider av cøliaki, hveteintoleranse eller hveteallergi bør du i samråd med helsepersonell få en utredning. Ikke ekskluder matvarer fra kostholdet unødvendig. Det kan føre til at du mister en rekke viktige næringsstoffer som kroppen er avhengig av å få tilført.

Har du fått diagnosen cøliaki eller hveteintoleranse, og trenger tips til hvordan du skal leve med denne sykdommen? Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat.

Svare på dette?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s