Palmeoljen er billig, men er det god nok grunn til å bruke det i matvarer og andre produkter?

De aller fleste har nok hørt om palmeoljen i en eller annen sammenheng. Det har tidligere vært store overskrifter og underskriftskampanjer når det gjelder Freia og Kvikk Lunsjs innhold av palmeolje. Toro reklamerer for sine sauser og supper helt fri for palmeolje.

Hva er palmeolje, og hvorfor er det så viktig å fjerne den fra matvarene våre?

Palmeolje er en vegetabilsk olje som utvinnes fra oljepalmen. I forhold til andre vegetabilske oljer inneholder palmeoljen store deler mettet fett, som ikke bør få for stor plass i kostholdet.

Palmeolje har høyt innhold av palmitinsyre. Palmitinsyre er den mettede fettsyren som har mest uheldig virkning på kolesterolet vårt. Høyt kolesterol kan igjen øke risikoen for hjerte-kar-sykdom.

Det er ikke bare de negative konsekvensene for kostholdet som gjør palmeoljen til en versting. Den er også med på å ødelegge regnskogen.

Palmeoljeindustrien er hovedårsaken til at regnskogen i Sørøst-Asia ødelegges

Etterspørselen for den billige palmeoljen er stor, og er derfor blitt en viktig eksportvare for Asia. Hvert år hogges og brennes store områder med regnskog for å kunne plante flere oljepalmer og utvide plantasjene.

Når regnskogen forsvinner trues tusenvis av plante- og dyrearter, men også urfolk som lever av å jakte og sanke mat i regnskogene. Det virker kanskje fjernt og vanskelig å sette seg inn i?

Men hva med jordas klima? Det vil også påvirke oss her i nord. Naturlig skog lagrer CO2. Når denne skogen hogges ned eller brennes vil store mengder klimagasser frigis. Denne avskogingen står for 10-15 % av verdens klimagassutslipp.

Søndag 18.oktober er det klart for årets TV-aksjon. Midlene fra TV-aksjonen skal redde regnskogområder større enn Norge og Danmark til sammen. Ta bøssebærerne godt i mot eller bli med som bøssebærer du også!

Regnskogfondet_logo-R

– Sammen kan vi verne om både hjertet og regnskogen –

Svare på dette?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s