Hva er tilsetningsstoffer og hvorfor brukes de i maten?

«Et stoff som vanligvis ikke inntas som et næringsmiddel i seg selv, og som vanligvis ikke brukes som en typisk ingrediens i næringsmidler, uansett om de har næringsverdi eller ikke, men som tilføres næringsmiddelet på grunn av teknologiske behov ved fremstilling, bearbeiding, pakking, transport eller oppbevaring, og som fortsatt er tilstede i det ferdige produkt i uendret eller endret form.»

Mange forbrukere velger bevisst matvarer uten tilsetningsstoffer for å spise sunnere og/eller renere. Men er disse “skumle” E’ene egentlig farlige?

Tilsetningsstoffer kommer i en rekke kategorier og er tilsatt maten av forskjellige årsaker. Vi har fargestoffer som gjør maten mer appetittelig, konserveringsmidler som gjør at maten får lengre holdbarhet og konsistensmidler som f.eks gjør at majonesen ikke skiller seg.

E-stoffene finnes i både naturlige og syntetiske former.
Ta E160a for eksempel. Dette er et naturlig stoff som gjør gulrøttene oransje. Stoffet gjør blant annet gulosten gul. Hadde du kjøpt en grå ost?

De fleste tilsetningsstoffer er helt ufarlige for oss mennesker, men det finnes en gruppe kjemiske fargestoffer som kan føre til allergiske reaksjoner. Disse brukes hovedsakelig i brus og godteri med sterke farger.

Food-additives-among-top-food-safety-concerns_medium_vga

Sannsynligheten for å reagere på tilsetningsstoffer er liten. Alle stoffer som tilsettes maten vår blir risikovurdert. Hvert stoff får en ADI (anbefalt daglig inntak)-verdi, som betyr: den mengen av et stoff som kan inntas hver dag, hele livet, uten at det medfører helserisiko.

Jeg har selv vært en skeptiker når det kommer til E-stoffer, men har lært at det som oftest ikke er noe å være redd for. Med dette innlegget ønsker jeg derfor å informere litt mer om hva disse E-ene egentlig betyr. Jeg er fortsatt for å lage mest mulig mat fra bunnen av.

For spesielt interesserte legger jeg ved en liste over hvilke kategorier de forksjellige E’ene ligger under, så kan du sjekke matvarene du har i kjøkkenskapet opp mot dem:

  • E100-199: fargestoffer.
  • E200-299: konserveringsmidler.
  • E300-399: antioksidanter.
  • E400-499: konsistensmidler.
  • E600-699: smaksforsterkere.
  • E950-968: søtstoffer (ink. sukkeralkoholer E420, E421 og E900+)

Svare på dette?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s