Jeg utfordrer Fjordland til å endre og tilpasse deres oppskrifter basert på folks ulike ernæringsbehov

For to uker siden stod Fjordland for fire av syv middager hjemme hos oss. Vi valgte fire retter vi hadde lyst på, uavhengig av hverandre (funfact: vi hadde ingen like retter :p) NB! Jeg tar kun for meg de rettene jeg valgte.

Som nevnt i forrige innlegg tok jeg mine valg etter hvor fristende det så ut på bilde og hvor sunt jeg trodde det var. Folk flest sjekker ikke næringsinnhold.

Tirsdag: Laks og pasta

cof
Det anbefales å spise fisk til middag ett par ganger i uka og valget falt på denne. Etter å ha lest innholdet er jeg usikker på om dette i det hele tatt kan kalles en fiskerett. Pakken inneholder kun 16% laks fordelt på 4-5 små biter. Det positive med retten er at laks inneholder omega-3 fettsyrer som har mange gunstige fordeler og at det var et ganske godt proteininnhold på 25 g.

Onsdag: Lys lapskaus

cof
Lapskaus er god, norsk husmannskost, og en rett jeg til vanlig er veldig glad i. Fjordlands oppskrift var dessverre ikke mye å skryte av, og kan ikke måle seg med mors hjemmelagde variant. Lapskausen var utrolig vannete og hadde en sterk smak av sellerirot(?) som preget hele retten. Innholdet av salt på 3,3 g, er heller ikke noe å skryte av. Skal få et lite pluss for lavt innhold av mettet fett.

Torsdag: Wok

cof
Jeg er veldig glad i wok og hadde gleda meg til å teste ut denne. Dessverre var den alt for salt! Retten hadde høyest innhold av salt med 3,4 g, som er over halvparten av den daglige anbefalte mengden. I tillegg får den trekk for høyt sukkerinnhold. Retten får derimot pluss for bruk av fullkornsris og et høyt proteininnhold på 32 g.

Fredag: Meksikansk grønnsaksgryte

cof
Av hensyn til miljøet er jeg opptatt av å spise mindre kjøtt og tok det i bektraktning når jeg valgte denne. Veldig glad for at jeg fant denne blant tilbudsrettene. Retten inneholder hele 82% grønnsaker og har det høyeste fiberinnholdet. Gryta inneholder i tillegg lite mettet fett.

Hadde ikke tenkt å kåre noen vinner eller taper, men vinneren ble helt klart den vegetariske gryta. Klarte å spise opp hele uten å bli lei smakene.

Felles for alle rettene er vel at de ikke kan sammenlignes med god hjemmelaget mat fra bunnen av. Og når det kommer til å anbefale rettene til andre, er jeg veldig usikker. Personlig kunne jeg ikke spist Fjordland til middag hver dag (som mange nordmenn gjør). Porsjonene er veldig små og jeg merka at sulten kom raskt tilbake etter endt måltid. I tillegg kan man bli litt lurt dersom man ikke har god nok kunnskap til å lese ingredienslister.

Etter å ha jobbet en del innen helse vet jeg at mange eldre spiser dette hver dag. Det er det flere grunner til:

  • Mangel på kreativitet for hva en kan lage
  • Ingen lyst til å lage mat til kun seg selv
  • Dårlige ressurser – helsepersonell har ikke tid til å lage mat

Jeg kan forstå at maten går i søpla, og at de mister både vekt, viktige næringsstoffer og lysten på mat.

Dette innlegget er ikke skrevet for å henge ut Fjordland. De har laget et produkt som funker, og som selger. Men små endringer kunne gjort mye for å heve livskvaliteten hos enkelte.

Derfor utfordrer jeg Fjordland til å endre på oppskriftene sine og kanskje til og med tilpasse enkelte retter for personer med ulike ernæringsbehov.

Svare på dette?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s